Memorandum

UPPSALA

DESTILLERI

1.Erbjudande. Uppsala destilleri AB kommer att släppa upp till 200 nya aktier/andelar till ett

pris av 2500 kr/andel. Kvotvärdet är 100 kr per aktie så 2400 kr per aktie går till överkursfonden.

Företagets nuvarande andelar uppgår till 500. Antal aktier är alltså inte fastställt. Sluttiden är

2018-04-01. Med tanke på hur stor del som släpps kommer detta förmodligen vara den enda

möjligheten att köpa in sig i Uppsala destilleri.

 

2.Varför investera? Att investera i Uppsala destilleri är inte för den som är ute efter en snabbavkastande investering. Whisky tar tid och destilleriets vision är inte att bli stora utan att fortsätta med småskalig produktion för att skapa fantastiska drycker. Som aktieägare i Uppsala destilleri får du komma på exklusiva provningar, få rabatterade erbjudanden på andelar och fat och få möjlighet att utan andels/fatkostnad teckna er för 1-4, 500ml flaskor av en shareholders edition. För att vara tydlig måste man ändå köpa ut flaskorna från valfritt systembolag på grund av rådande alkohollagstiftning för 500 kr/flaska. För de som föredrar rom kommer även där göras en shareholders edition. Regelbundna provningar kommer att göras av dessa fat för aktieägarna.

 

3.Varför nyemission?

Anställning (40%). Den största bristen i nuvarande situation är tid. Kommer därför att använda en hel del av överkursfonden till egen anställning. För att komma upp i önskad volym är det vid det här laget ett måste. Med mer tid kan jag komma ut på fler mässor, sälja till restauranger och pubar och effektivare marknadsföra produkter. Framför allt kan jag producera mer whisky som ligger närmast hjärtat.

 

Utbyggnad/råvaror(10%). Fler kopparpannor ska köpas in, en wash still och en spirit still. Mäskutrustning kommer också att ses över. Ekfat, malt och jäst.

 

Skulder (20%). Vissa skulder kommer att regleras.

 

Säkerhet/buffert (30%). En del av inkomna medel kommer att finnas kvar i överkursfonden som säkerhet för bl.a. lån från fat/andelsägare.

 

4.Ekonomi.

År 1 och 2 har handlat mycket om uppstartskostnader och lärotid. Ett från första året negativt resultat lättades i slutet av 2016 mycket pga att varulagret börjar växa. Låg omsättning bl.a. på grund av att stor del av inkomna medel varit i form av lån från fat/andelsägare och inte räknats in i omsättningen. 2017 har börjat positivt, med ökande produktion och större omsättning. Prognos för omsättning 2017 är mellan 300-400 000 kr.

 

 

 

5.Framtid. Lanseringen av ”Mad distillers gin” har varit lyckad och planerar ett par till produkter innan årets slut. En vit olagrad rom, en lagrad rom och eventuellt en smaksatt vodka. Siktar på att whiskytillverkningen ska ökas till 3000-5000 liter per år vid lyckad emission.

 

6.Destilleriet. Destilleriet ligger på Ströby 13 strax utanför Uppsala i lantlig miljö. Är granne med två microbryggerier (Jackdaw brewery och Brasstacks brewing co.) och en mjödtillverkare (Suttungs bryggeri). Har lejt ut mäskningen till Jackdaw för att kunna koncentrera mig på destillationen och lagringen. Jag satsar på en mindre produktion med inriktning på kvalité och variation snarare än kvantitet och upprepning. Mycket smallbatch och single cask. Uppsala destilleri gick ”on steam” i november 2015 och första fatet fylldes i januari 2016.

 

7.Vem är jag? Jag heter Magnus Johansson och är i nuläget ensam ägare av Uppsala destilleri AB. Arbetar en dag i veckan och på fritiden med destilleriet. Tar vid behov hjälp av min familj. Arbetar annars på Gamla Uppsala skola. Har tidigare även drivit en vinimportfirma. Förutom min familj är destilleriet min passion och mitt livsverk. Den här emissionen hoppas jag ska ge mig en chans att göra det här till min dagliga profession. Jag hoppas att ni vill dela den här fantastiska världen med mig och bli delägare i Uppsala destilleri!

 

 

 

 

Memorandum nyemission

Uppsala destilleri AB

2017-06-13

Kontakt: info@uppsaladestilleri.se

Ströby 13, 792 55 Uppsala

Mobil: 0735-004321 (skicka sms eller lämna meddelande)